Thursday, December 23, 2010

tak pernah citer pasal makeup..tapi saje nak share

utk pengetahuan semua...i mmg addict ttg makeup  thing ni... but nape tah i takleh nak citer kat sini...kalau nak buat citer mmg pjg kot sebab nya barang make up saya tu mmg berkotak2...

dulu masa keje kat PJ masa lunch dalam seminggu adalah 2 atau 3 kali mesti beli sesuatu yg kait mengait dgn barang solek pompuan .. hihihi .. tapi pakai nyer tak pun ... nama pun pompuan .. tapi ada gak sesetengah pompuan yg tak suka make up ni ... tuah tul kalau tak der nafsu kat makeup stuff

kali ni saya nak cerita ttg one of the most important thing yg sgt penting utk muka iaitu MOISTURISER
Facial moisturisers dari nama dia kita tau utk melembapkan kulit ... jadi pelembap ni dia akan guna kan water attacters utk menyerap lembapan dari udara dan dia akan kekal kan lembapan pada kulit kita ni.

Hasil nya ialah kulit yg lebih lembut, gebu dan nampak lebih berkhasiat....byk produk di pasaran kini yg jual MOISTURISERS bagi tingkatkan kekenyalan kulit dan meningkat kan penghasiln sel2 kulit... yg perlu kita lakukan ialah hanya perlu memilih yg berkenan di hati .. tepuk dada tanya ada duit lebih beli yg mahal, kalau tak beli ajer yg murah tu...some of good product below


Harga RM29.90 sederhana mahal kan..kaya dgn bahan2 mineral dan dapat mengembalikan kulit muka yg kering dan kurang air dgn pantas.


Harga RM140 .. byk review yg bagus ttg produk ini ...produk ni absorb oil di kulit kita dan buat kulis sentiasa lembut dan lembap .. mmg tak rugi utk dicuba


Harga RM29.90...produk ini tidak menghilangkan keaslian kulit kita dan membuat kulit sentiasa lembut selepas di gunakan....

pic from here

Harga RM49.90...yg ni dia ada olive extract utk long lasting moist...good utk mereka yg selalu on the go


If me...mungkin lepas ni i akan try yg neutrogena tu..sebab dia macam cleanser dan nanti takder lah muka jadi blemish..selalu saya kalau pakai pelembap yg cream selalu akan berpeluh muka...tapi tgk lah nanti mcmana ok atau tak.malu lah nak share kat sini saya guna apa..nanti lain kali ada masa saya citer lah..ada sesiapa nak share boleh lah...nak tau jugak apa lagi produk lain yang bagus.


***Review and info ttg all above product is from MWW. Sumber2 boleh dipercayai dan boleh diguna pakai.haha.

8 comments:

jasayu1 said...

akak ayu suma produk ble pakai... kecuali loreal... beli satu set tu... tapi tak sesuai...muka jadi kusam dan rashes... membazir jer ...

comey_lote said...

Ida pun sukaaaaaaa sgt mekap2 nih.. baru nak citer pasal mekap gak kat blog tp nanti2lah lain kali.
tp ida suka mekap yang kaler2 tu hehe..kalau skincare2 ni ida beli yg basic yg ida pakai je la..so tak la selalu beli, bila habis baru beli moisturizer ni seme...ida pakai bodyshop tea tree oil tu pencuci dan pelembab..ok sgt utk ida sbb kulit ida jenis berminyak n acne prone. tp skang ida try pakai sabun SebaMed tu je...pastu moisturizer pakai Yves Rocher (dulu ada brand ni kat Msia tapi skang tatau la ada lagi ke tak).. kesan dia laaagi best!Ida rasa sbb sabun seba med tu mmg betul2 bersihkan kulit kita. kalau makan vitamin E dlm masa yg sama leh kurangkan parut (kak ipar ida keje farmasi yg cakap)
skang moisturizer Yves Rocher tu dah nak abis, tatau nk try apa lak pasnih...
kalau ida kat msia ida teringin nak try safi rania tu diorg cakap best...kin penah try tak?

Farah Ikin said...

kak ayu...share lah guna pa??
tgk muka cantik berseri jer..tak sangka anak dah besar2 rupanya..

Farah Ikin said...

hehe..hi ida...
sonok kan citer pasal make up ni..kita same lahhh...
ooo..ida still pakai lagi bodyshop yer...hmmm...kin pun dulu ada rasa mcm nak try SEbamed..tapi takut tak..sesuai...
ida kalau nak tahu memang kin sedang guna SAFI RANIA pun..hehehe...dah produk ni memang best sgtttt....
tak menyesal cuba satu set sekali gus....dia punya collagen cream sgt best dan lembut jer bila sapu di muka...dah jeragar pun semakin kurang...byk lah lagi..panjang kalau nak cerita...

Dunia Mayaku said...

ikin ckp safi rania ok,cam nk cuba jer...btw ade tk produk yg ikin tahu bleh hilangkan deep scar cam chicken pox?

comey_lote said...

kin, safi rania tu boleh tak hilangkan whiteheads, blackheads gak? ida belum ada masalah jeragat (sebab jerawat ada gak naik sekali sekala huhu),tp heads2 tu ada...nak pakai safi rania jugakkkk

kin, ida punmemula malas nak pakai sebamed tuh...TAK GLAMOUR la sapu sebamed je kat muka hahaha...tp suami pakai dan dia suruh pakai...ida pakai je la..kang tak pakai tulah plak..haha..tp sebamed buat kulit kering so sesuai utk kulit berminyak je...

Farah Ikin said...

yana...safi rania mmg ok..bole lah cuba..tapi tgk jenis kulit jugak kot..kalau nak hilangkan deep scar tu tak pasti pulak..tapi dulu masa bdk2 mg byk parut jerawat batu..tapi dah kawin dia hilang sendiri jer,,hehe..kin pun tak pernah lagi kena scar cihicken pox

Farah Ikin said...

ida..safi rania setakat ni mmg boleh hilangkan white/b;ack head..tapi kena maintain lah..kalau lama tak guna dia naik lah balik,,biasa lah kan...skang ni kin pakai pencuci safi rania yg gel..bukan jenis pencuci biasa..kesan dia lagi best lah...kulit lebih licin dan bersih...paas ni mmg nak cuba sebamed plak..pakai lah jarang2..selangkan dgn safi rania tu...ida kat sana ada ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.