Saturday, May 23, 2009

mesin jahit baru+admitted

sangat gembira kerana akhirnya apa yg aku inginkan telah tercapai. inilah mesin jahit kesayangan ku sekarang. setakat ni dah berjaya jahit baju kurung anak perempuan ku Marwah...sehari je jahit...cuma ikut saja kat sini, pasti org yg tak pandai jahit pun boleh...pas ni ida leh lah nak tempah jahit baju kurung kat kin yer hehehe....

mesin jahit ini jenama singer 2259 seperti yg nampak dalam gambar..tak tau lah yg terbaru ker tak..tapi org kedai tu kata latest nyer..ada 19 jenis jahitan leh jahit...boleh jahit lubang butang dan butang sekali...corak2 lain ada dalam gambar tu...mesin jahit ni simple sgt dan senang nak guna..mmg sesuai utk beginner...tentang harga dia mmg aku ambil yg mahal sedikit sbb dah alang2 beli baik beli yg elok sekali sebab nak pakai lama dan byk sikit corak...

mula2 tu mmg ingat mimpi jerlah kalau nak ada mesin jahit mcm ni...sbb hubby pun mcm tak bagi jer...dia kata aku ni 'hangat2 tahi ayam'...katanya lagi yg basikal tu pun tersadai jer, tak kayuh pun...tu bkn umi tak nak kayuh lah,tapi buat kerja dan uruskan anak2 pun dah naik peluh,lencun baju ni tau dari mengemop,membasuh, sidai kain, melipat, mandi kan 3 org anak,memasak,menyapu bkn sekali sehari tapi ada lah dlm 5-6 kali,pastu kutip mainan yg bersepah di semua pelusuk rumah, susun kusyen sofa yg diorang buat main kuda2, dan byk lagi tak termasuk lah benda yg kecil2 seperti buat susu anak2 yg tak tau lah berapa kali sehari...hihihi...ni bkn complain tau cuma bg tau jer...dulu boleh lah...ada maid, leh lah kayuh basikal kalau work at home @ weekend...sekarang tidak lagi...ni pun kena merajuk dulu baru hubby bagi beli mesin jahit...hihih

akhir2 ni sgt busy..bkn busy aper , busy ngan anak2 dan suami, uruskan rumah...adalah sakit jugak pinggang ni...ishk3...bkn merungut..tapi saja nak luah...kebetulan marwah pun kena admitted HKL ari jumaat lepas for contrast study(uji salur makan) dan isnin baru ni buat scope(teropong dalam tekak utk tgk sempit ke tak)...jadi aku lah yg jaga si kecil tu di wad...Alhamdulillah anak ku ni seorang yg kuat semangat...mmg sejak dia lahir lagi mmg kuat semangat...so tak lama lah dok hospital..semalaman jer...doktor sgt puas hati dgn semua ujian yg dijalankan...aku dan hubby pun tak lah risau sgt...Syukur sgt boleh keluar awal hospital dan semuanya berjalan lancar.

tgk lah gelagat anak2 ku tu semasa kat hospital...yg si kecil tu pun tak padan dgn kecil...tapi aktif sgt...yg abg marwan sedap pulak relaks atas katil sambil makan jagung...hehe...apa lah yg asyik sgt tiga2 tu tgk...kalau iktkan mmg tak larat ...kejap naik,jap turun katil...penat lah nak marah budak2 ni..baik kiter biar jer..buat letih jer marah byk2....hihi

13 comments:

Farah said...

waaah..syoknye ade mesin jahit!!! hihi jgn hangat2 taik ayam je ye ikin...

sonoknyee ade anak ramai2 ni...suke tgk keletah diorg walaupon pening kepala kadang2 tp tula penghibur hati kan..

comey_lote said...

wahh bestlah dah pandai jahit!!!!hihihihi..bolehla ida tempah baju kurung pesak gantung yer...hihihih

Farah Ikin said...

to farah: farah...harap tak hangat2 taik ayam lah ... tapi mmg bersemangat tak pudar utk terus jahit ni..hihih

to ida : hai ida...lama tak berita..busy sgt nampak nyer ... boleh sgt kalau ida nak tempah baju pesak gantung....tapi kena kin master dlm jahit menjahit dulu lah yer!!!!1

Wan Anis Sorfina said...

Comei lah gambar tiga org dok berdiri tu.. kiyuttt!

Farah Ikin said...

to wan : hai wan anis .. welcome to my blog .. i mmg minat dgn craft awak ... thanks for visit.

MAK TEH said...

cantiknya mesin jahit tuuuuu..nampaknya mak teh kena merajuk gak le..baru dapat mesin baru kot..tapi kalu dah tua gini rajuk org layan ke?hi..hi..hi..amacam marwah,sihat?all of our prayers for her...anak2 come,bondanya pun come.

Farah Ikin said...

to mak teh : mana ada tua lagi mak teh .. merajuk sekali sekala apa salah nyer

Fazahra Life said...

syoknyer ada mesin jahit..farah boleh tau brape rm? mesin tu ek..tgh riki2 gak ni..

betui cakap mak teh anak2 comei..bonda pun comei ;)

Farah Ikin said...

fazahra: mmg syok ada mesin jahit .. dan tercapai dah impian nak ada .. tapi tak er masa lagi nak jahit baju kurung sendiri ... sebok ngan anak2 ... tunggu maid blk dr kg dulu baru start project ... mesin jahit tu kin beli harga rm935 ... less dalam rm60 rasa dia bagi .. beli kat singer bangi sek 6 ... tapi ada kat wanita melayu jual mcm2 jenama dan lebih murah... leh lah ke link ni http://www.wanitamelayu.com/forum/showthread.php?t=19350

fazahra dan mak teh time kasih lah atas pujian tu ... hati ni dah berbunga2 dah ... hihihi

Wan Anis Sorfina said...

TQ ;) i love 2 come here

Farah Ikin said...

wan: temakaseh sudi datang ... hehehe

Anonymous said...

mesin ni boleyh jahittepi juga ?

Farah Ikin said...

Yg ni x boleh jahit tepi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.