Thursday, May 14, 2009

follow up

Semalam bawa Marwah ke Institut Pediatrik HKL for follow up utk DS(down syndrome) klinik. Klinik mmg kena pergi setiap 4 bln ... dan sebenarnya banyak lagi klinik yg ada follow up utk Marwah seperti klinik bedah di HKL, klinik fisioterapi di HKL juga, klinik mata dan telinga di HospSerdang. Semua klinik ni tarikh TCA(to come again) adalah lain2 dan jadi kami sekeluarga mmg pengunjung setia hospital2...
Marwah sejak lahir doc telah kesan dia ada Aesophogal Atresia ... secara ringkas nyer ia adalah penyakit yg berkaitan dgn salur pemakanan di mana Marwah my baby ni salur pemakanan nya tidak bersambung dgn perut dgn kata lain dia tidak dapat makan seperti kanak2 normal ... di samping itu dia juga ada Down Syndrome tapi masih dalam kajian DS jenis apa.
So hari kedua lahir dia telah di bedah dan kata doc peluang 50-50. Selepas bertarung selama 3 jam , pembedahan itu sgt berjaya. Saya sgt lega dan gembira. Selama beberapa lebih kurang 7 hari Marwah memerlukan 100% bantuan pernafasan. Pada masa ni saya tidak dapat menjaga nya di hospital .. ibu tak boleh duduk dgn anak , jadi saya kena duduk kat rumah ... tapi saya walaupun dalam pantang masih tetap pergi ke hospital yg jarak nyer lebih kurang 45 minit dari rumah utk menemani anak tersayang ... saya berulang alik bersama hubby sehingga lah anak kami sehat ... setiap hari perasaan utk melihat baby yg baru lahir itu sgt tinggi Allah sahaja yang tahu bagaiman perasaan seorang ibu yagn baru melahir kan anak tapi tidak dapat memeluk dan mencium anak nya setiap masa ... selalu nak tahu mungkin anak aku sudah dapat bernafas sendiri tanpa memerlukan bantuan pernafasan dan wayar2 yg berserabut kat badan nya boleh dicabut... w/pun marwah tidak sedarkan diri lagi masa itu tapi kami suami isteri sentiasa setia menemani di sisinya ... di dalam hati ini sentiasa berkata bahawa dia pasti dapat merasakan kehadiran ummi dan abahnya ... mmg sgt ajaib bila marwah menunjukkan perkembangan yg sgt baik dan setiap ujian yg dijalankan ke atasnya semua berjaya ... aku dan suami sgt gembira tak terkata ... harap2 marwah dapat keluar cepat dan aku boleh jaga dia kat rumah mcm biasa seperti anak2 aku dulu....

sebenarnya byk yg nak di ceritakan tapi rasa nya seminggu pun tak habis nanti ... tak perlah mungkin lain kali...

apa yg best bila kitorang pergi follow up ni semua kan ialah lepas tu kami dapat ambil kesempatan utk bawa anak pergi jalan ..appt dalam pkl 2 abis dalam pkl 4 - 5 ptg so elok2 lah bawa diorang pergi main kat taman tasik titiwangsa or mandi kat klcc or jalan kat mana2 taman berdekatan ... jadi semalam pergi t.t.titiwangsa ... sblm tu beli kebab dan laksa kat pasar malam hkl .. utk buat bekal mkn kat taman .. hubby seperti biasa dah sedia dgn camera nyer nak amik gambar kitorang dan sekiling taman .. ada lah sikit gambar masa kat taman


dah hensom umi mandi kan .....
sebelum ummi siap abah sempat amik gambar anak posing ... org pompuan biasa lah byk kena siap kan susu, kain nappkin, pampers, baju utk reserved kalau ada yg terkencing dalam suar ker, atau air tumpah kat baju ker, anak pun ramai so kena sedia utk setiap org satu pasang... tgk lah marwah bedaknya tebal ummi pakaikan...tak sempat nak sepat main tepek jer ... sian anak dara umi tu hihihi

ni umi tgh buat susu marwah ... hihihi dah nak siap dah ni last perparation ... pas ni leh terus lompat naik kereta okay.


marwan dan mujahid posing depan tasik

umi santai dgn adek marwah...

yg ni hubby tgh berlatih ambil gambar ... oklah tapi kena usaha lagi yer bang!! hihihi.....

ps: sori yer abah gambar takder ... nak wat camner cameraman kan...hehe

5 comments:

Farah said...

adek marwah..you're so special....haah mmg tak dpt nak bayangkan perasaan sedih ibu tak dpt nak peluk anak sendiri...sedey jugak :(

comey_lote said...

byk sungguh complication yg marwah hadapi...semoga marwah cepat sembuh dan jadi anak solehah...sungguh tabah dan sabar kin dan suami menghadapi semua tu...

Farah Ikin said...

to farah : ya Marwah memang sgt special dia tidak seperti kanak2 lain ... ada sesuatu yg Allah kurniakan pada dia tak der pada kanak lain ... senyuman dan gelagat mmg sgt mencuit hati kami sekeluarga ... tak dapat di bayang kan kalau dia tiada di sisi

to ida : banyak dugaan yg kami hadapi ... sejak lahir hanya Allah saja yg tahu bagaiman perasaan mendapat baby yg DS , tapi lama kelamaan aku sedar Marwah lebih istimewa dari kanak2 biasa ... Marwah lah bekalan untuk kami di akhirat nanti

Fazahra Life said...

kagum dengan semangat dan kecekalan farah..

Farah Ikin said...

fazahra: thanks fazahra ... lumrah lah soerang ibu korban utk anak dan keluarga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.