Thursday, January 14, 2010

Breastfeeding

Siapa kata kalau anak ramai mesti dia lebih tahu tentang penyusuan badan....tak semestinya...macam saya walau anak dah tiga nak masuk empat..tapi masih lagi cetek ilmu tentang BF...dan kali ini saya berazam utk BF my coming son secara fully BF...Ya Allah Kau kuatkan lah semangat ku utk menyahut cabaran ini..

utk pengetahuan puan2 sekalian...kesedaran saya ttg BF semasa anak pertama mmg tak ada..dan tak der pun sesiapa yg consult saya ttg BF...kalau kat hospital mmg dia ada bg nasihat..tapi masa saya dulu, pergi check up tak pernah pun dgr ceramah ttg BF..(kali ni saya dah dgr ceramah sebanyak 4 kali..itu pun rasa tak cukup lagi)...cuma masa lepas deliver saja, nurse soh gi satu blk ramai dgn ibu yg br lepas beranak dan yg admitted utk dgr ceramah...mungkin 7thn lepas masih takder penekanan ttg BF...

tapi yg amazing nyer...suami saya lebih tinggi kesedaran ttg BF ni, sejak anak pertama lagi...dia mmg tak bagi baby minum susu2 formula...masa marwan baru lahri dia asyik soh saya bg susu bdn ajer...tok leh susu botol...dan dia kata susu ibu itu mmg dah ada semuanya...ubat segala penyakit utk bayi yg baru lahir..baru ku sedar skg kata2 suami ku

MITOS ku : kenapa dulu kesedaran tak tinggi :
  • saya rasa bb mcm tak kenyang je bila minum susu badan
  • bila bg susu badan , air susu pada breast yg sebelah tu akan menitik tak3 dgn laju nya dan membasah kan bajuku (perkara yg mmg aku tak berkenan kalau basah2)
  • malu utk menyelak baju bila BF depan khalayak ramai
  • kalau nak jalan2 tak boleh nak bergaya bagai sebab kena cari baju yg sesuai nanti senang nak selak bj utk BF
  • selalu ingat susu kering sebab mcm tak kuar je susu
  • mama ku pun tak pernah cakap ttg kebaikan BF sebab dia pun ibu yg bekerja dan takder masa nak BF, kalau aku bg susu botol pun dia tak pernah cakap apa2
  • apa lagi yer...hmmm??!!
Pengalaman BF kan anak2 :
  1. Marwan - cuma sebulan BF, dlm masa sbln tu pun dah campur2...gi cucuk anak kena marah ngan nurse
  2. Mujahid - yg ni mmg lama sikit lah..setahun...dan Mujahid mmg tak nak langsung minum susu formula mulanya...dah cuba berbagai2 jenis susu..tapi takder satu pun yg dia suka..at last saya pun tak ingat dia minum susu apa..berhenti masa tu sbb saya dah mengandung..dan nurse nasihat suruh berhenti susu badan...masa tu mmg susah jugak nak berhenti...dan kena paksa dia minum susu botol sepenuhnya
  3. Marwah - hanya sempat selama 4 bln sebab sangkaan saya susu dah kering...kan Marwah dok dalam inkubator 2 bln...so dia tak der dgn ummi dia..nurse yg jaga...selama lbh kurang 2 minggu, saya cuma perah ajer susu kat sepital(guna yg sepital punyer tu Spectra) dan letak ddlm freeze nanti nurse yg amik dan bagi kat bb...kat umah saya pinjam bp kawan Avent ISIS , tapi frust sebab susu tak kuar ... cuma dapat dalam 2 oz je sekali perah...pastu dah putus asa...masa tu tak tahu ttg pemakanan utk tambah susu badan...oh betapa jahilnya aku ni...kesian kat bb...nak nyesal pun tak guna..benda dah lepas.
Minggu lepas saya tanya suami kali nak bagi susu badan sepenyh nya ker tak yer ... saje saya nak test nak tahu apa jawapan dia .. lalu dia jawab 'Mestilah susu Badan'... bertuah tul saya dapat suami yg support Bf ni...

setakat ni saya masih dok survey b.pump yg effiecient sesuai dgn budet...saya budget dalam rm500 je...ade dah yg berkenan tapi masih tgk2 lagi...selain dr b.pump, cara nak simpan susu dan kalau ibu bekerja n BF pun kena tambah lagi ilmu di dada ni...dulu cetek it..padahal semua nya ada dlm internet..cuma google je

skang ni pun byk pertubuhan dan org perseorangan yg support BF..boleh lah bertanya2...salah seorang yg saya kagum..yg everyday dok lawat blog dia ialah my friend farah...mmg tabik lah kat dia koz skang dah genap 13bln dia fullly bf kan Afif...

kali ini saya berazam utk Bagi susu badan sepenuh nya kepada my coming baby ni...semoga ku di kuatkan semangat utk menempuh cabaran nya nanti ..ameen

p/s: ingat nak letak gambar anak2 masa kecik dulu...tapi sedihnya b.band kat umah teruk..entri akan di sambung di lain masa yer...kalau sempat saya tak beranak lagi

6 comments:

azzamoro said...

samela. masa anak 1st pun kite takde kesedaran. ni nanti 2nd nak buat betul2..hehe

Farah said...

Eh macam tahu2 je..hari ni punye entry memang dedicate untuk ikin and friends yang nak BF.bleh la ikin baca mane tahu kasik tambah semangat ke kan

Faz & Faz said...

hi ash.... lama x jumpa, dah nak masuk 4 anak... heheh!!!

anyway, kalau tengah carik breast pump, my suggestion is medela swing. 1) sbb dia kecik, senang nak sumbat dlm handbag bawak ke mana2, 2) sbb dia boleh pakai bateri. aku biasa pakai rechargeable bateri (dlm rm1++), so, senang, charge malam, esok leh bawak gi office, 3) dia murah sikit dari medela yg paling canggih tue, freestyle. anyway, aku ada google, n yg ni jual paling murah rm6++, kalau rajin, gi lah tanya... http://kajangsungaichua.olx.com.my/medela-swing-iid-62572906
hope this will help.... sangat seronok dengar plan nak bf.... mari kita bf ramai2....

mar!ahaf!z said...

good luck.. moga kita dpt bf baby kita selama mgkin kan..

Farah Ikin said...

to ila : hai ila...ok ek medela swing...ingat kan nak amik spectra3 cam farah tu...nati ku piki2 lu

to mrs hafiz: u too...skang ni tgh bf kan maryam gak ye...

Faz & Faz said...

heheh!!! up to u, just bgtau my experience jer... try aaa jenguk2 kan forum mana lagi ok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.