Thursday, November 9, 2017

Mengandung kali ke 6

Assalamualaikum,

Lama dah tinggal blog ni..sesekali ada juga jenguk blog aku yg sepi sendu ni haha...sonok juga baca tulisan yg lama-lama..macam menggamit kenangan je.

Kali ni ingat nak share dan buat catatan sedikit tentang pengalaman mengandung kali ke 6 ni.

Skg dah 36 minggu..berat ibu 70.5kg..berat awal masa register buku merah ialah 63kg , naik 7.5 kg.

Semalam ada scan di klinik bandar. Lama menunggu giliran, biasalah klimik kerajaan kan..tapi takpe aku sabar je sambil melayan kerenah medina hehe.

Result scan semalam x berapa comel, yg mana ukuran kepala baby agak kecl sedikit dr minggu semasa...kepala baby tunjuk baru 34-35 weeks saja. Ukuran lain semua normal..air ketuban pun normal >10. Berat baby skg ialah 2500gm.

Hati aku terus jadi x tenang..sebab semua anak2 ku yg 4 org lahir >3kg cuma kakak marwah je yg lahir 2.7kg. hati dah risau takut sejarah berulang. Tapi buat mcm biasa je luaran, tapi dlm hati Allah je yg tahu betapa risau yg umi ni.

Jadi doktor suruh jumpa doktor pakar di hospital besar untuk scan lebih details.

Balik2 rumah terus aku google pengalaman ibu2 mgandung yg ada baby kecil. Rupanya mmg biasa kes sebegini, di mana dia panggil sebagai SGA dan IUGR.

Cerita dgn hubby dia relax je, cuma ckp ada je baby yg lahir kecil tiada masalah, normal je.

Tapi aku ni biasa la emo terlebih, balik umah terus moody, x masak, dok baring je hmmm.

Harap2 semua nya ok je. Scan dgn pakar nanti harap xde yg pelik dan baby akan sehat2 saja.


Sampai sini dulu..ni type.guna hp, tulisan ni jadi besar ke krcik ke tak tau..laju je menaip.

Wassalam.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.